IERISSOS

IERISSOS

Η Ιερισσός είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο χωριό του Δήμου με 3118 κατοίκους. Αναφέρεται από τους ιστορικούς ως συνέχεια του αρχαίου Ακάνθου, που ήταν αποικία της Άνδρου από τον 7ο αι. Π.Χ. και μια σημαντική πόλη της Μακεδονίας. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τον τουρισμό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών αναπτύχθηκε επίσης σημαντική επαγγελματική δραστηριότητα που σχετίζεται με το Άγιον Όρος.

Αποτελεί σημαντικό λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας με μεγάλη αλιευτική δραστηριότητα. Τα ψάρια που βρίσκονται στον κόλπο της Ιερισσού είναι γνωστά για τη γεύση τους σε όλη την Ελλάδα.

Οι αμμώδεις παραλίες καθώς και η ζωντανή διασκέδαση που προσφέρεται στην Ιερισσό το καθιστούν ένα μοναδικό μέρος για διακοπές. Η εντυπωσιακή κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα των ριζών των κατοίκων είναι πίσω αιώνες και ένα δείγμα από αυτά είναι τα πολλά παραδοσιακά τραγούδια που παραμένουν ζωντανά και εξακολουθούν να τραγουδούν μέχρι σήμερα.
Έχουν δημιουργηθεί πολλές ενώσεις με ποικίλες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και ο πολιτιστικός σύλλογος "Κλιγγένης", ο σύλλογος "Φίλοι του Περιβάλλοντος" και ο μουσικός σύλλογος "Ακάνθου". Υπάρχουν επίσης πολλές επαγγελματικές ενώσεις (αλιεία, εμπόριο, ένωση κατασκευαστών κ.λπ.).

Πηγή: gtp.gr
Φωτο: © Facebook - ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΑΣ

Ierissos is the oldest and biggest village of the Municipality with 3118 residents. It is reported by historians as the continuation of ancient Acanthus, which was a colony of Andros since the 7th century B.C and an important city of Macedonia. The local residents deal mainly with fishing and tourism. During the more recent years, important professional activity related to Mount Athos has also developed.

It constitutes an important harbour for Northern Greece with lots of fishing activity.The fishes found in the gulf of Ierissos are well known for their taste throughout all of Greece.

The sandy beaches as well as the live amusement offered in Ierissos make it a unique place for vacations. The impressive social and cultural activity of the residents roots go back centuries and a sample of this are the many traditional songs that remain alive and are still sang up to today.

A lot of associations have been founded with a variety of activities,incuding the cultural association "Kligenis", the association "Friends of Environment", and the music association "Acanthus". There are also lots of professional associations (fishing, trade, builders association etc).

Γιορτές & πανηγύρια

Πασχαλινές

Το σημαντικότερο Πασχαλινό έθιμο είναι "Του Μαύρου Νιου τ Αλώνι". Γιορτάζεται την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, στην ομώνυμη τοποθεσία πάνω στους λόφους. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, οι γεροντότεροι αρχίζουν τον χορό. Σιγά-σιγά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και πολλές φορές ο χορός έχει μήκος τετρακόσια μέτρα.

Τραγουδούν και χορεύουν όλα τα Πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον "ΚΑΓΚΕΛΕΥΤΟ" χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, κατά την επανάσταση του 1821. Ο χορός περνά κάτω από δάφνινη αψίδα όπου υπάρχουν όπου υπάρχουν δύο παλικάρια με υψωμένα σπαθιά.

Ο χορός στη μέση περίπου του τραγουδιού διπλώνεται στα δύο με τους χορευτές να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο χαιρετισμό. Κατά την διάρκεια της γιορτής μοιράζονται σε όλους, καφές που βράζει σε μεγάλο καζάνι "ζωγραφίτικος", τσουρέκια και αυγά. Ο χορός επαναλαμβάνεται το απόγευμα στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Ιστοσελίδα ΕΡΤ
http://www.ert.gr/afieromata/Pasxa/Xalkidiki.html Ελληνικά

Πανηγύρια

Προφήτη Ηλία , 20/7
Θρησκευτική γιορτή με κουρμπάνι δηλαδή δωρεάν φαγητό, διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το Γενέσιον της Θεοτόκου , 8/9
Τριήμερο θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων