ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑΡΙΑ, ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑΡΙΑ, ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

Το Οινοποιειο Κωνστανταρα του Νικου Τζεκη διακρινεται εντος και εκτος συνορων και ετοιμαζεται να ανοιξει πανια για τις Ηνωμενες Πολιτειες.

Τα κρασιά KONSTANTARA παράγονται από τα σταφύλια που καλλιεργούνται βιολογικά στους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Κωνσταντάρα, έκτασης 250 στρεμμάτων, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας Πολυγύρου. Το υψόμετρο είναι 430m και η θέση ιδανική για αμπελοκαλλιέργεια με ελάχιστη ή καθόλου άρδευση. Οι λευκές ποικιλίες του αμπελώνα είναι το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, το Sauvignon Blanc, η Μαλαγουζιά, το Viogner και το Ασύρτικο. Στις ερυθρές ποικιλίες είναι το Merlot και το Cabernet Sauvignon, το Αγιωργίτικο και το Syrah. Η οινοποίηση γίνεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του νέου σύγχρονου οικογενειακού οινοποιείου στην Πορταριά Χαλκιδικής.

κρασια κωστανταρας πορταρια

Ο Νίκος Τζέκης, δημιουργός του Οινοποιείου Κωνσταντάρα (Konstantara Wines) στην Πορταριά Χαλκιδικής, προσπάθησε να ενσταλάξει αυτόν τον σεβασμό στα κρασιά του, που διαπρέπουν εντός και εκτός συνόρων, κερδίζοντας σημαντικά βραβεία, μέχρι στιγμής πάνω από 15 τον αριθμό. Από τον Berliner Wein Trophy μέχρι τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, όπου κέρδισε πρόσφατα δύο ειδικές διακρίσεις για τον καλύτερο βιολογικό οίνο και την καλύτερη Μαλαγουζιά, το Οινοποιείο Κωνσταντάρα κινείται με μοναδικό γνώμονα την ποιότητα.

Σήμερα τα κρασιά Κωνσταντάρα φτάνουν από τη Γερμανία και την Ολλανδία μέχρι το Βέλγιο και τη Γαλλία, ενώ ετοιμάζονται να ανοίξουν πανιά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, οι σκανδιναβικές χώρες, αλλά και η Αυστραλία και η Αγγλία βρίσκονται στα επόμενα πλάνα της επιχείρησης, της οποίας οι εξαγωγές ανέρχονται στο 30% του τζίρου, ενώ ο στόχος είναι να διευρυνθούν περαιτέρω.

Το οινοποιείο έχει ετήσια παραγωγή 100.000 φιαλών –ξεκινώντας πριν από 16 χρόνια από μόλις 5.000- και διαθέτει 12 ετικέτες, μεταξύ των οποίων κι ένα ιδιαίτερο Vin de Liquer, ενώ εντός του 2020 θα βγάλει στην αγορά και έναν καινούριο ερυθρό οίνο από Merlot. «Ναυαρχίδα» των ποικιλιών στα κρασιά Κωνσταντάρα θεωρείται το Sauvignon Blanc, ενώ πρόσφατα το οινοποιείο επένδυσε και στη Μαλαγουζιά. Μεταξύ των ποικιλιών του περιλαμβάνονται επίσης οι Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Merlot, Cabernet Sauvignon, Αγιωργίτικο, Syrah και Αθήρι.

κρασια κωστανταρας πορταρια

Απο τις δενδροκαλλιεργειες στα αμπελια

Ο Νίκος Τζέκης, έχοντας σημαντική εμπειρία από την αγροτική επιχείρηση της οικογένειάς του και την ενασχόληση με τις δενδροκαλλιέργειες (βερίκοκα, ελιές και φιστίκια Αιγίνης) στην Πορταριά, αποφάσισε να δοκιμαστεί και στα αμπέλια. Το πρώτο τμήμα του αμπελώνα φυτεύτηκε το 1988 στην περιοχή Αγία Τριάδα στον Πολύγυρο, σε μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής, αλλά και το ασβεστολιθικό και βραχώδες έδαφος. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά και τα πρώτα κρασιά βγήκαν στην αγορά το 2004, έχοντας εξασφαλίσει, όπως λέει ο κ. Τζέκης, μια πολύ καλή πρώτη ύλη. Μάλιστα, στο οινοποιείο δόθηκε η ονομασία Κωνσταντάρα, που είναι το επίθετο της γυναίκας του, καθώς θεωρήθηκε ότι μένει περισσότερο στη μνήμη του καταναλωτή.

Τα βήματα ήταν προσεκτικά και χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια προτού το Οινοποιείο Κωνσταντάρα αρχίσει να οινοποιεί στις δικές του εγκαταστάσεις, που δημιουργήθηκαν το 2015 στην Πορταριά Χαλκιδικής. «Θέλαμε να δούμε πρώτα ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες και να αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό. Χρόνο με τον χρόνο όμως οι πελάτες μάς εμπιστεύονταν όλο και περισσότερο » εξηγεί ο κ. Τζέκης.

Σε αυτά τα χρόνια χρειάστηκε πολύ διάβασμα, πολλή έρευνα και πολλές ώρες σεμιναρίων για το Νίκο Τζέκη, αλλά και η επιστημονική γνώση αρχικά του οινολόγου Βασίλη Εμμανουηλίδη και τα τελευταία χρόνια του οινολόγου Θωμά Κοντοπού.
«Το κρασί θέλει αγάπη και σκληρή δουλειά. Πρέπει να είσαι εκεί, να παρακολουθείς, να είσαι έτοιμος για μια διαφορετική χρονιά κάθε φορά, που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες» λέει στη ο δημιουργός του Οινοποιείου Κωνσταντάρα.

Πηγή: Voria.gr