Ευτυχως – για την Ελλαδα – που “επεσε” η Thomas Cook

Ευτυχως – για την Ελλαδα – που “επεσε” η Thomas Cook

Η καταρρευση της Thomas Cook μπορει αρχικα να προκαλει ανησυχια, αλλα την ιδια στιγμη φαινεται πως κρυβει πολλες ευκαιριες για τον ελληνικο τουρισμο σε μακροπροθεσμο επιπεδο.

 

Από χθες το πρωί τα ενημερωτικά sites άλλα και τα δελτία ειδήσεων απασχολούνται με την πτώχευση της Thomas Cook. Πολύ σωστά η Ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα με κύριο μέλημα τον άμεσο και ασφαλή επαναπατρισμό των τουριστών καθώς και την διαμονή τους μέχρι την επιστροφή τους.

 

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω πως διάβασα αρκετά σχόλια του τύπου “γιατί να την πληρώσουμε εμείς οι Έλληνες φορολογούμενοι την ζημιά” και να απαντήσω πως ο τουρισμός αποτελεί μια από τους κύριους μοχλούς του ΕΑΠ άρα οφείλουμε να αναδείξουμε και να τιμήσουμε την λέξη φιλοξενία η οποία είναι Ελληνικής προέλευσης και δεν περιγράφεται σε καμία άλλη γλώσσα. Μην ξεχνάμε οτι αναφερόμαστε σε ανθρώπους οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στην χώρα μας και βέβαια όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα περιγράψουν την εμπειρία τους. Άρα θα πρέπει να προστατέψουμε ένα από τα κύρια συστατικά του ΑΕΠ μας βλέποντας στο βαθύτερο και όχι στο άμεσο μέλλον.

Δεν πρόκειται να αναλύσω τους λόγους για τους οποίους κατέρρευσε η Thomas Cook άλλα θα ήθελα να αναφέρω επιγραμματικά ότι για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήταν γνωστά τα προβλήματα του Ομίλου που είχε δείξει τα προβλήματα του μέσω της χρηματιστηριακής απόδοσης των μετοχών του. Οι κακές συγκυρίες του Brexit, ενός υπερβολικά θερμού καλοκαιριού στην Αγγλία (που αποτελούσε το κύριο πελατειακό κοινό της Thomas Cook) άναψαν το φυτίλι για την πτώχευση της εταιρείας.

 

Οι επιπτώσεις πολλές και πάρα πολύ σοβαρές για το Ελληνικό Τουρισμό και δεν αναφέρομαι μόνο στις ξενοδοχειακές μονάδες που επλήγησαν από την πτώχευση άλλα και στο γύρω οικοσύστημα που συντηρείται και περιλαμβάνει μια σειρά επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Επίσης οι πρώτες κερδοσκοπικές τάσεις από άλλους παραδοσιακούς Tour Operators έχουν να κάνουν την εμφάνιση τους, διπλασιάζοντας εν μέσω μια νυκτί τις τιμές για τους προορισμούς που διαχειρίζονται (να υπενθυμίσω πως τα έσοδα των ξενοδόχων δεν θα αυξηθούν λόγω της αύξησης στη τιμολογιακής πολιτική των Tour Operator).

 

Ποια είναι λοιπόν τα συμπεράσματα

Όταν το πάθημα γίνεται μάθημα και βέβαια έχουμε την πολυτέλεια να το παρακολουθούμε δίχως να υποστούμε τις άμεσες συνέπειες, οφείλουμε να εξετάσουμε τα σημεία βελτίωσης της επιχείρησης μας.

 

1. Χτίσιμο ορθολογικού μείγματος καναλιού πωλήσεων.
Είναι πολύ σημαντικό να απαγκιστρωθούμε από την αποκλειστική συνεργασία με ένα μοναδικό κανάλι πωλήσεων (είτε κλασσικού tour operator ή online travel agent όπως η booking, expedia κ.λ.π.). Ο σύγχρονος ξενοδόχος, ανεξαρτήτου μεγέθους, πρέπει να εμπιστευτεί τον εαυτό του και να πατήσει γερά στο πόδια του δημιουργώντας ένα σωστό μείγμα πωλήσεων Market Mix που συμπεριλαμβάνει παραδοσιακά κανάλια, όπως π.χ. τουριστικά γραφεία, άλλα και το κανάλι των απευθείας κρατήσεων.

 

2. Βελτίωση του παρεχόμενου προϊόντος και υπηρεσιών.
Τείνουμε να πιστεύουμε ότι πάντα παρέχουμε τις καλύτερες υπηρεσίες. Καλό είναι να παραμερίζουμε τον εγωισμό και να καλούμε τους ειδικούς να αξιολογήσουν τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης μας και να μας συμβουλεύσουν σχετικά τα πιθανά σημεία βελτίωσης της. Αυτά μπορεί να αφορούν την οικονομική διαχείριση άλλα και την ευρύτερη εμπειρία διαμονής προς τον πελάτη. Ο στόχος είναι διττός: η αποφυγή επιχειρησιακά λανθασμένων αποφάσεων που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα και συχνά δεν είναι δυνατόν να αντιστραφούν ταυτόχρονα με την αύξηση της κερδοφορίας της επιχείρησης και την δημιουργία υπεραξίας.

 

3. Δημιουργία ολοκληρωμένου business plan
Οφείλουμε να επανεξετάσουμε το business plan της επιχείρησης μας αναδιαρθρώνοντας τυχόν έξοδα για την προώθηση της επιχείρησης. Η ανακαίνιση της μονάδας δεν είναι το μόνο έξοδο. Θα πρέπει να συντάσσουμε επιχειρηματικά σχέδια ή πλάνα που να συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των ενεργειών για την επίτευξη των προσυμφωνημένων στόχων. Μια επιχείρηση που δρα με κύριο γνώμονα το επιχειρηματικό ένστικτο της ιδιοκτησίας δίχως να αξιολογεί και να αναπροσαρμόζει το επιχειρηματικό της πλάνο ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες επιτυχίας.

Συνοψίζοντας, και με μεγάλη θλίψη για το πλήγμα που δέχθηκε η τουριστική μας βιομηχανία, είναι μια ευκαιρία για μια βαθύτερο ενδοσκόπηση του τρόπου λειτουργίας της επιχείρησης μας. Θυμάμαι από τα πανεπιστημιακά μου χρόνια το case study της Kodak και πως κατέρρευσε αυτός ο κολοσσός διότι δεν ήθελε να προβλέψει και αποδεχτεί την είσοδο και την κατάκτηση της ψηφιακής τεχνολογίας στη φωτογραφική βιομηχανία. Ας μην αφήσουμε κάτι τέτοιο να συμβεί και στο Ελληνικό τουριστικό επιχειρείν.

ΠΗΓΗ: Κύρος Ασφής εξειδικεύεται στην παροχή digital marketing υπηρεσιών σε ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις μιλά στο EMEA.GR